Composing machine via UI does not appear in pod machine list

Bug #1842524 reported by Chris Johnston
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
MAAS
Triaged
Medium
Unassigned
maas-ui
Triaged
Medium
Peter Makowski

Bug Description

In 2.5.3 when composing a new machine the new machine would appear in the pod machine list.

In 2.6, this has regressed and it no longer shows up in the machine list. The count at the top of the pods page shows the updated machine count, but you can't see the new machine.

Revision history for this message
Chris Johnston (cjohnston) wrote :
Changed in maas:
status: New → Triaged
importance: Undecided → High
summary: - [2.6, UI] Composing machine via UI does not appear in pod machine list
+ Composing machine via UI does not appear in pod machine list
Revision history for this message
Jerzy Husakowski (jhusakowski) wrote :

The UI has changed significantly since this issue was submitted. Could you retest on a recent MAAS (3.3+) and let us know if this is still a problem?

Changed in maas:
importance: High → Medium
status: Triaged → Incomplete
Revision history for this message
Trent Lloyd (lathiat) wrote :

Confirmed this still occurs on MAAS 3.3.4.

1. Deploy MAAS 3.3.4
2. Select KVM tab
3. Configure an LXD VM host
4. Select the host
5. Select "Add VM"
6. Name the machine, leave everything else default, click Compose machine
7. After clicking compose, the following is observed
- A waiting spinner spins for 2-3 seconds, then the page appears to refresh (still on to http://maas.maas:5240/MAAS/r/kvm/lxd/12/vms)
- The list of VMs still only has 3 VMs and the count shows "1 - 3 of 3"
- However: The RAM "Allocated" count and "CPU Cores" went up. At the top of the page right under the menubar it now says "VMs: 4 available"
- Another tab left open for the same page also did not automatically in exactly the same way. The list of VMs was not updated but the host metadata was.
- Another tab left open at http://maas.maas:5240/MAAS/r/machines also does not automatically update.
- By contrast, if you delete the VMs on one tab, all the other tabs (both the KVM and main machine list at /MAAS/r/machines) update and remove it
- If you use "Add hardware" -> Machine and manually define a machine, it also does not appear on the current or other background tabs.

The above has me guessing that all of the machine lists (not just the KVM page) are subscribing specifically for updates to machines on screen, but not newly added machines or otherwise a change to the filter results.

Changed in maas:
status: Incomplete → Confirmed
Revision history for this message
Björn Tillenius (bjornt) wrote :

UI team, any ideas on how to fix this?

Changed in maas:
status: Confirmed → Triaged
milestone: none → 3.5.0
Revision history for this message
Thorsten Merten (thorsten-merten) wrote :

Independently of how we create a VM, the machine list does not seem to be updated.
(tbc) It seems like the information of the new machines is available to the UI

Changed in maas-ui:
importance: Undecided → Medium
milestone: none → 3.5.0
status: New → Triaged
Changed in maas-ui:
assignee: nobody → Peter Makowski (petermakowski)
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.